Pomóż zdolnym i aktywnym

Jak przekazać 1% podatku dochodowego Fundacji Fundusz Lokalny w Leżajsku

Wybrałeś właściwą organizację. Fundacja Fundusz Lokalny w Leżajsku posiada status organizacji pożytku publicznego i jest uprawniona od otrzymywania 1 % podatku dochodowego. Można to zweryfikować z Wykazem organizacji pożytku publicznego uprawnionych do otrzymania 1 % podatku dochodowego od osób fizycznych za rok 2011 na dzień 13 stycznia 2012 r. opublikowanym przez Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej.

Krok 1 - Sprawdź czy możesz to zrobić.

1% podatku dochodowego przekazać mogą:
• podatnicy podatku dochodowego od osób fizycznych,
• podatnicy opodatkowani ryczałtem od przychodów ewidencjonowanych,
• podatnicy prowadzący działalność gospodarczą i korzystający z liniowej, 19-procentowej stawki podatku,
• emeryci, którzy samodzielnie wypełnią PIT-37 na podstawie PIT -u otrzymanego z ZUS,

Krok 2 - Oblicz podatek oraz kwotę, którą możesz przekazać naszej organizacji w ramach 1% podatku dochodowego.

Po wyliczeniu kwoty podatku do zapłacenia w roku 2011 w ostatnich rubrykach zeznania podatkowego (PIT-28 poz. 126; PIT-36 poz. 305; PIT-36L poz. 105; PIT-37 poz. 124; PIT-38 poz. 58; PIT-39 poz. 51) wpisujemy numer, pod jakim widnieje w Krajowym Rejestrze Sądowym Fundacja Fundusz Lokalny w Leżajsku tj. 0000328376.

Oprócz numeru KRS naszej organizacji, w rubrykach PIT-u wpisać należy także kwotę, którą chcemy przekazać, nie może ona jednak przekraczać 1% podatku należnego, wynikającego z zeznania podatkowego, po zaokrągleniu do pełnych dziesiątek groszy w dół (art. 45c ust. 1 ustawy o pdof).
Podatnik w składanym przez siebie zeznaniu podatkowym może również podać dodatkowe informacje, które w jego ocenie mogą mieć wpływ na dystrybucję środków gromadzonych przez organizację pożytku publicznego (cel szczegółowy 1%).
Dzięki współpracy Portalu ngo.pl oraz serwisu e-pity.pl można znacznie łatwiej wypełnić deklarację PIT i przekazać 1% naszej organizacji. W tym celu należy skorzystać z darmowej aplikacji internetowej e-pity.pl. Aplikacja umożliwia wysłanie PIT-a przez Internet do systemu e-deklaracje.gov.pl lub wydrukowanie go w sposób tradycyjny oraz zapisanie na dysku komputera.

Krok 3 - Złóż zeznanie podatkowe w Urzędzie Skarbowym.

Termin złożenia PIT-a za rok 2011 mija 30 kwietnia 2012 roku. Do lipca br. Urząd Skarbowy przekaże 1% podatku na konto bankowe naszej organizacji.

Finał

Przekazując 1% podatku dochodowego naszej organizacji przekazałeś go tym samym ludziom i organizacjom z twojego najbliższego otoczenia.
Twoje pieniądze zostaną w miejscu, w którym żyjesz, z którego pochodzisz lub do którego czujesz sentyment.
Zostawiłeś 1% podatku w swoim środowisku po to by lepiej się w nim żyło.